PRP – Platelet Rich Plazma

Plazma obogaćena trombocitima (plateletes-rich plasma (PRP)) koristi se za podmladjivanje lica širom sveta od 2006. godine. Tretman je idealan za osobe koje žele postepeno, ali primetno poboljšanje u teksturi kože, tonusu i boji uz minimalno vreme oporavka ili bez njega. Ova revolucionarna prirodna procedura pruža neverovatno podmlađivanje kože. PDGF imaju značajnu ulogu u stvaranju krvnih sudova, ćelijsku deobu fibroblasta (najbrojnijih ćelija vezivnog tkiva) i u sintezi kolagena i ekstraćelijskog matriksa, čiji glavni sastojak predstavlja hijaluronska kiselina. Proizvodnji kolagena pripisuje se pomoć u korekciji vidljivih efekata boranja. Za hijaluronsku kiselinu potvrđeno je da povećava tonus kože i njen volumen čime obezbeđuje mladalački izgled.

slika1

Da li je PRP tretman bolan?

Anestetička krema se aplikuje na lice 45 min. pre intervencije, što obezbedjuje bezbolan tretman. Većina pacijenata nema nikakav osećaj.

Primena PRP tretmana

slika2PRP tretman se koristi u medicini dugi niz godina. Poslednjih par godina je popularan za podmladjivanje kože lica, vrata, dekoltea, šaka, podlaktica i kože lakta. Veliki uspeh i rezultati se postižu i kod sledećih problema: protiv opadanja kose (ćelavosti), celulita, ožiljaka od akni, strija, hroničnih rana…

 

Ovde stavljamo u prvi plan podmladjivanje kože lica, vrata i dekoltea kao i problema ćelavosti.

Da li je potreban oporavak nakon podmladjivanja lica PRP procedurom?

Obično je oporavak veoma lak. Pojavljuje se crvenilo u predelu tretirane regije. Mogu se pojaviti manje modrice, ali one nestaju u periodu od 3-4 dana i mogu se sakriti šminkom. Odmah se može nastaviti sa uobičajenim aktivnostima. Tretman se moze raditi u bilo koje doba godine.

Da li je PRP sigurna procedura?

PRP tretman je krajnje sigurna metoda. Pošto se PRP dobija iz Vaše krvi, ne postoji rizik od bilo kakve alergijske reakcije. Pored toga, PRP sadrži koncentrovana bela krvna zrnca, ćelije zadužene za prirodnu odbranu od infekcija.

Da li postoje kontraindikacije?

Osobe sa aktivnom infekcijom kože, aknama, kožnim bolestima (SLE, porphyria, alergije), karcinomom, one koje primaju hemioterapiju, teškim metaboličkim i sistemskim bolestima, poremećajem funkcije trombocita (tj. bolestima krvi) ne smeju se tretirati sa PRP.

Koliko je tretmana potrebno?

Na početku se preporučuje 3 do 6 tretmana, na 4 do 6 nedelja da bi se postigao optimalni rezultat. Nakon toga, zavisno od tipa kože, savetujemo tretmane održavanja na godinu do dve dana. Nakon prvog tretmana ce te biti veoma zadovoljni…