Pacijenti koji su imali operaciju creva i za koje su hirurzi procenili da je neophodno za njihovo ozdravljenje ugrađuje im se disk sa kesicom na stomaku za pražnjenje tankog ili debelog creva u zavisnosti koja stoma je u pitanju.

Odmah nakon operacije stoma će biti natečena. Vremenom će otok splasnuti a stoma će se smanjiti do veličine koja omogućuje da se sadržaj iz nje nesmetano izliva u pribor za prihvatanje. Stoma nema nervne završetke i mišiće tako da je neosetljiva na bol i nema mogućnost kontrole izlučivanja sadržaja.

Zbog navedenog kao i zbog drugih fizioloških i psiholoških problema koje pražnjenje putem stome može da prouzrokuje, trebalo bi da posebnu pažnju posvetite njenoj nezi i na taj način izbegnete eventualne komplikacije.

Koža oko stome je posebno osetljiva i mora se na pravilan način negovati da nebi došlo pogotovo kod muškaraca do urastanja dlake ili pojave crvenila na koži.

negastoma
 

Krvne i ostale laboratorijske analize radi Zdravstvena ustanova AQUALAB čiji sam spoljni saradnik na terenu. Rezultati svih biohemiskih krvnih analiza dobijaju se za tridesetak minuta ​koje se u drugim laboratorijama čekaju po minimum dva sata!